Anatomija nokta I DEO – Šta je najbitniji deo nokta?

Anatomija nokta I DEO – Šta je najbitniji deo nokta?

Ono prvo što biste naučile od profesionalnih manikirista i pedikirista je da je najvažnije negovati i brinuti se o noktima, jer ukoliko oni izgledaju zdravo, veliki deo posla je završen. Nega čini najveći udeo u krajnjem izgledu noktiju. Ulepšavanje bojama je tu samo da proprati estetiku nege. Naravno, nokti su daleko najlepši kada su, pre svega, prirodni.

Često ljudi prave pometnju i poistovećuju pojam nokta sa nokatnom pločom. Zapravo, nokatna ploča (odnosno ono što mi nazivamo noktom) je samo rezultat celokupne funkcije sistema zvanog „nokat“. Ne razumete? Da pojasnimo malo jednostavnije: nokatna ploča je samo krajnji produkt, kao kada sastavljajući izgubljene listove, na kraju, dobijemo knjigu. Tako i različiti elementi sistema u okviru nokta na kraju proizvedu nokatnu ploču.

Zvučaće neverovatno ako vam kažemo da je nokatna ploča, zapravo, najmanje važan deo nokta. Ukoliko nešto možemo imenovati za najvažniji deo nokta, to je onda definitivno MATRIKS. Zbog čega? Zato što je on usađen tik iznad površine kosti prsta, gotovo u ravni epiderma (sloja kože) i zadužen je za proizvodnju ćelija koje formiraju nokatnu ploču. Dakle, bez matriksa se ne bi stvarale ćelije, pa samim tim nokat ne bi rastao. U zavisnosti od širine nokta zavisi i veličina matriksa, pa je samim tim matriks najveći na noktima palčeva. Interesantna je činjenica da što je matriks duži, to je nokatna ploča deblja – tj. nije tanka i savitljiva. Sve to – naravno – polazi od genetike. Ukoliko ste srećnica koja ima uslovno rečeno „debele“ i čvrste nokte, onda znate šta je po sredi. Ukoliko se matriks na bilo koji način ošteti, posledice toga će biti vidljive na površini nokta. Do toga može proći čak i nekoliko meseci, sve dok oštećeni deo ne izraste i postane vidljiv.

Koža koja dodiruje površinu nokta naziva se ZANOKTICA. Kao što možete videti na fotografiji iznad, zanoktica nije samo ono što mi vidimo, ona počinje malo ispod površine kože i služi kao štit od infekcija između kože i nokatne ploče. Ona je obično bezbojna, izrasta i „kači“ se na površinu nokatne ploče. Mnogi mešaju EPONIHIJUM sa zanokticom. Na fotografiji jasno možete videti da je zanoktica deo bezbojne kože i ona, zapravo, izranja ispod eponihijuma – koji se, za razliku od zanoktice, ne sme otklanjati! Oštećenjem eponihijuma gotovo sigurno možete inficirati nokat, jer ostavljate bakterijama potpuno otvoren put ka matriksu. Zbog toga se otklanjanje zanoktica mora jako pažljivo raditi.

SHOP! venti tu™ Puteri za negu i oporavak noktiju i zanoktica – http://ventitu.rs/shop/