Koliko brzo rastu nokti?

Koliko brzo rastu nokti?

Organskom negom noktiju potpomažemo taj minijaturni svet noktiju da brže i lakše funkcioniše, kako bismo imale predivan manikir. Međutim, kako da znamo koliko brzo nokti, zapravo, rastu? Zbog toga smo se potrudili da ovaj tekst napišemo za vas!

Teško je sa preciznošću odgovoriti kojom brzinom izrasta nokatna ploča, jer na taj proces utiču mnogobrojni faktori. Da li ste znale da svaki nokat pojedinčano raste svojim tempom tj. različitom brzinom? Učene smo da je najbolje tokom noći hidrirati ruke, nokte i zanoktice, kao i da je zimi potrebna dodatna nega noktima. Ipak, niko nam nikada nije rekao zašto je to tako? Zato što – biološki gledano – nokatna ploča sporije izrasta tokom noći i u toku zime. Nokti na palčevima takođe izrastaju različitim brzinama, pa je tako često jedna nokatna ploča duža od druge (uglavnom je duži nokat na palcu dominantne ruke). Nokat na kažiprstu raste najbrže, nakon njega brzo raste nokat na srednjem prstu, a zatim na domalom prstu. Naravno, najsporije raste nokat na malom prstu.

Sigurno ste često čule od drugarica i poznanica da leti nemaju problema sa rastom noktiju. Verovale ili ne, tokom leta brzina rasta noktiju povećava se za čak 20%, bez dodatne nege. Isto tako, nokti dobijaju na brzini rasta tokom trudnoće, naročito posle 4. meseca, pa sve do porođaja – nakon čega se brzina rasta ponovo vraća na stanje pre trudnoće. U periodu između 8. i 9. meseca trudnoće brzina rasta noktiju povećava se za dodatnih 20%. Pogodile ste, najidealnije za duge nokte je biti u 8. mesecu trudnoće tokom letnjeg perioda. 🙂 Idila prestaje tokom dojenja, jer tada nokti naglo gube na brzini rasta.

Šta još utiče na rast noktiju? Možda nećete poverovati ali – utiču i godine. Nagli porast noktiju kreće u periodu puberteta (između desete i četrnaeste godine), a lagani pad kreće nakon dvadesete godine. Interesantno je da se u slučaju grickanja noktiju može desiti da takva navika pojedincima ubrzava rast noktiju, jer organizam dobija signal da je nokat oštećen i, samim tim, podložan infekcijama.

Tužna činjenica za ceo ženski svet je da muškarcima nokti brže rastu, naročito na dominantnoj ruci.

U slučajevima pojedinih bolesti ili poremećaja može se desiti da nokti neuporedivo sporije rastu u odnosu na ostatak populacije. Neka od tih oboljenja koja utiču na sporiji rast noktiju su: paraliza, malokrvnost, loša cirkulacija i psorijaza. Sporiji rast mogu izazvati i neke ozbiljne infekcije, kao i pojedini medikamenti.

SHOP! venti tu™ Puteri za negu i oporavak noktiju i zanoktica – http://ventitu.rs/shop/