Koliko je pčelinji vosak važan za negu noktiju?

Koliko je pčelinji vosak važan za negu noktiju?

Da li ste znali da pčelinji vosak na koži ili bilo kojem drugom delu tela predstavlja prirodni štit od mikroba i gljivičnih infekcija? Možda će vam biti interesantnije ako kao primer navedemo da pčele stražarice (one koje su zadužene da stražare) na samom ulazu u košnicu, svog neprijatelja (poput miša) najpre smrtno izbodu, a zatim obmotaju u toliko debele slojeve voska, da pčelarima ostaje potpuna nepoznanica ko je to nepozvan posetio populaciju u košnici. Pčele oko neprijatelja formiraju jednu veliku balzamovanu kuglu koja ne može štetiti ostatku košnice. Eto jednog primera kako vosak koriste pčele! A, kako su ovaj pčelinji proizvod koristili ljudi od davnina?

Za razliku od drugog pčelinjeg produkta – meda – vosak nikada nije bio poznat po svojim jestivim karakteristikama, već po izrazito važnim lekovitim, ali i kozmetičkim svojstvima. Bilo kao deo narodne medicine ili carskih kozmetičkih odaja, pčelinji vosak uvek je imao svoju namenu. Kao prva kozmetička upotreba voska na predeo noktiju pominje se mešanje biljnog pigmenta i voska, te prislanjanje smese na nokte. Nakon 12 sati vosak bi se otklanjao sa noktiju, a nokatna ploča bi primila divnu boju pigmenta koji se koristio, što je preteča današnjeg laka za nokte.

Uloga voska u svetu organske kozmetike postaje toliko važna da gotovo da ne postoji proizvod u puterastoj formi koji je posvećen nezi ispucale kože ili kože podložne gljivičnim infekcijama, a da ne sadrži ovaj neverovatan sastojak naše prirode delo. Pčelinji vosak čini jedan od glavnih sastojaka u većini krema i putera namenjenih nezi noktiju, zanoktica i kožice oko njih. Ovaj prirodni sastojak zaslužan je za stvaranje tankog, ali plišanog i neprobojnog „filma“ oko noktiju, što čini da nokti duže zadržavaju hidriranost, ali vosak ujedno i štiti nokat od uticaja spoljne sredine (bakterija i ostalih mikroorganizama). Samim tim, ima kako antibakterijsko tako i regenerativno dejstvo, što su možda i najvažnija svojstva kada je u pitanju zaštita odnosno nega noktiju i zanoktica.

Sirovi, pod tim se misli na neprerađeni, pčelinji vosak sadrži 11-17% ugljovodonika, 70-75% estera, 12-15% organskih masnih kiselina, 0,1-2,5% vode, karotenoide, aromatske i mineralne supstance i strane primese (polen i propolis). Pre upotrebe u organskoj kozmetici vosak se najpre otapa i samim tim pročišćuje na tačno za to određenoj temperaturi, u suprotnom može izgubiti mnoga isceliteljska svojstva.

Glavne uloge voska u tretmanu nege noktiju su svakako: regeneracija ispucale kože u predelu zanoktica, zaštita noktiju od mikroba, služi kao protivupalni štit, omekšava i glača kožu oko noktiju, leči rane u predelu zanoktica, a ujedno i jača nokte stvarajući istovremeno prirodan štit oko njih.

Prirodni pčelinji vosak, koji je u sastavu naših venti tu™ putera za negu i oporavak noktiju i zanoktica, deo je košnica poznate, dve generacije stare porodice pčelara u Sremu, na samim obroncima Fruške gore.

Na fotografijama: venti tu™ aromatizovani puter za negu noktiju i zanoktica – Poručite ga klikom (ovde!)

SHOP! venti tu™ Puteri za negu i oporavak noktiju i zanoktica – http://ventitu.rs/shop/